Цеца Ражнатович – Сръбската прима

Сръбската звезда Цеца Ражнатович празнува 35 години на сцена с голям концерт в България. Балканската емблема ще изпее най-големите си хитове, създадени за повече от три десетилетия, на сцената на най-голямата зала у нас,  която вече носи името „Арена София“, на 1 декември.

Цеца Ражнатович, популярна у нас все още с моминското си име Величкович, често е казвала, че обича българската публика и открива много общо между двата народа. По думите й имаме еднаква емоционалност и манталитет, обичаме една и съща музика, че дори и храна. Може би именно затова избира да отбележи тази важна годишнина в кариерата си, с концерт в София. Сръбската звезда споделя, че усеща голяма любов от българската публика и хората тук я познават и й се радват. На сайта www.ceca.bg всички почитатели на певицата могат да следят всичко най-интересно за предстоящото голямо шоу в София.

Най-скъпоплатената певица в Югоизточна Европа е родена като Светлана Величкович на 14 юни 1973 г. в Житораджа, село в Южна Сърбия. За пръв път стъпва на сцена на 5-годишна възраст. От тогава пее по празници. Дебютира на фестивала Илиджа през 1988 г. където печели наградата на публиката. Паралелно с музикалните си изяви, Цеца учи във ветеринарно-медицински техникум, специалност свинарство.

Дотогава нищо не вещае, че тя ще се превърне в една от най-големите звезди на нашето време и съпруга на най-легендарния сръбски гангстер.

Още в самото начало на кариерата си Цеца вече е наричана “детето чудо на сръбската музика”. Когато е на 15 години, в края на 1988 г. издава първия си музикален албум. След кратка пауза идва и вторият, от който се ражда мегахитът “Кукавица” (в превод – Страхливец). Песента преди това е била отхвърлена от друга сръбска звезда – Весна Змиянац.

В началото на 90-те години прави песни за по-възрастната аудитория, така се появяват суперуспешните “Заборави”, “Београд” и „ Иди док си млад”. През 1998 г. издава албума “Маскарада”, с който се превръща в най-популярната балканска звезда. До момента има издадени 16 албума, а хитовете ѝ е трудно да се преброят. Цеца държи рекордите за 3-те най-големи концерта на Балканите: 2002 г. – стадион Мала Маракана, Белград, над 100 000 души; 2006 г. – Ушче, Белград, около 150 000 души, и най-посещаваното събитие някога на Балканите, 2013 г. – Ушче, близо 170 000 души.

Досега Цеца е обявявана за певица на годината повече от 10 пъти както в Сърбия, така и в Черна гора, Македония и Словения.
Личният ѝ живот със сигурност би надминал фантазиите и на най-даровитите режисьори. През 1995 г. Цеца се жени за Желко Ражнатович-Аркан, известен сръбски командир на паравоенното формирование “Тигри”, любител на футбола, обвиняван за редица военни и други тежки престъпления. Година по-късно се ражда синът им, който е кръстен на бащата на Аркан – Велко, а през 1998 г. и дъщеря им Анастасия. Ъндърграунд боецът се превръща в муза за творчеството на сръбската звезда.

През 1998 г. семейство Ражнатович купува футболен клуб “Обилич”. Тогава Аркан окончателно се оттегля от политиката и се отдава на бизнеса. По това време е смятан за най-богатия сърбин.

Желко е убит на 15 януари 2000 г. в хотел “Интерконтинентал” в Белград. След смъртта на любимия си Цеца решава да прекрати кариерата си. Тя забранява да бъдат излъчвани и нейни клипове по телевизиите в Сърбия.

Година и половина след смъртта на Аркан, неговата майка успява да убеди певицата да се върне на сцената. Завръщането ѝ е грандиозно. С новия си албум “Дестетилетие”, Цеца прави европейско турне, което завършва с мегаконцерт пред над 80 000 души.

На следващата година обаче ново нещастие застига певицата. След убийството на Зоран Джинджич на 12 март 2003 г. Цеца е обвинена за незаконно притежание на оръжия и прекарва в затвора 121 дни. Името ѝ дори е набъркано в самото убийство на премиера. След затвора Цеца издава един от най-успешните си албуми “Горе од Люубави”.  Макар когато я погледнете да е трудно да си го представите, Цеца вече е баба на 2-годишно момченце. През юни 2020-та, когато тя е само на 46, нейната снаха Богдана роди момченце, което носи името на покойния съпруг на певицата – Желко Ражнатович. Синът им с Цеца – Велко е професионален боксьор, макар да е завършил престижен английски университет.

Започнах с нейните песни

Музиката, която достигаше до мен като дете и ме караше да се изявявам цялостно, беше сръбската. Аз съм родена в край, който граничи със Сърбия, в него много се слушаха Цеца Величкович и Лепа Брена. Пропях първо песни на тези изпълнители и впоследствие, когато на българския пазар се появи попфолкът.

Фолк певицата Камелия

Дава ми съвети за музиката

Майка ми ни е научила да не се ядосваме и никога да не забравяме. Важното е кой говори, а не какво говори. Ние познаваме нашата майка, никой не я познава по-добре от нас. Никакви лъжи и глупости, които се пишат не могат да навредят нито на мен, нито на брат ми. Тя, разбира се, ме подкрепяше във всичко и следваше всяка моя стъпка. Вече от години се консултираме, когато става въпрос за музика. Както за мене е от значението нейното мнение, така и моето е от значение за нея.

Дъщерята на Цеца, певицата Анастасия

Прави се на жертва

За да се покаже като жертва в очите на обществото, Светлана Ражнатович ме съди за нанесена обида, а след това ме унижи в съдебната зала, където ме нападна словесно и продължи да ме обижда. Това обаче е правова държава. Нейният иск е отхвърлен и тя трябва да заплати разноските. Честно казано, ми е през… да се боря повече сама, няма кой да ме пази, и постоянно да ме нападат, да нямам покой. Животът ми се превърна в ад и както виждате, това не свършва.

Сръбската певица Йелена Карлеуша

Направи музикална революция

Обичам нейните песни. С Цеца не сме общували интензивно, защото тя излезе на сцената по-късно и направи музикална революция.

Сръбската звезда Лепа Брена

Сред най-влиятелните сърби

В края на миналата година Цеца Ражнатович заема четвърто място най-влиятелните сърби, сочи класацията на сръбското издание blic.rs. Изпълнителката на тоталния хит „Кукавица“ е една от най-популярните певици на Балканите. Тя има около 1 милион последователи във Фейсбук и толкова в Twitter. 

Веднага след нея се нарежда Желко Йоксимович, който през 2004 година представи Сърбия и Черна гора на песенния конкурс „Евровизия“ и спечели второ място. 

В топ 15 има още една певица – легендарната Лепа Брена. Тя е дългогодишен собственик на музикална компания „Гранд продакшън“, която продуцира едни от най-големите сръбски звезди. Хитовете й са популярни във всички балкански страни. Има издадени 20 албума.

Копирано от: https://trud.bg/%D1%86%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87-%D1%81%D1%80%D1%8A%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0/